Vetelängd



Ingredienser:                                                          4 st
150 g  margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 ½ liter vetemjöl

Fyllning:
100 g margarin
0,75 dl socker
0,75 msk kanel

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken, värm till ca: 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll ner degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma, uppvispat ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen, tillsätt mer mjöl efterhand. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i 30-40 min.
Blanda ingredienserna i fyllningen.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela den i 4 bitar. Kavla ut degen i en rektangulär kaka, ca 20x35.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Lägg den på en bakplåts-klädd plåt. Klipp upp längden i 3 remsor, vilka du sedan flätar. Låt jäsa till dubbel storlek. Ca 20 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i nederdelen av ugnen i 15-20 min, i 200 grader.

Tips: Bullar och vetelängder kan utan problem göras helt mjölkfria. Byt bara ut till mjölkfria ingredienser. Ingen kommer känna någon smakskillnad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0