Knäckig äppelpaj



Ingredienser;                                          1 pajform
100 g margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
4-6 st Äpplen
kanel och socker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform. Skala och skär äpplerna i tunna skivor. Pudra äppelskivorna i kanel och socker, lägg sedan skivorna i pajformen. Blanda margarin, socker och havregryn till en smuldeg. Strö den över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 30 min. Servera varm med glass eller vaniljsås.


Halloween



Halloween är här och jag tänkte dela av mig av vad jag har planerat inför halloween. Pumpan är urskuren och givetvis har jag rostat pumpakänorna, bilden till höger. Så här gjorde jag;

Rostade pumpakärnor;
Pumpakärnor från en pumpa
2 msk olivolja (vanlig matolja funkar också)
1 tsk salt
1 krm grillkrydda

Sätt ugnen på 200 grader. Samla kärnorna och skölj dem väl. Strö kärnorna på bakplåtsklädd plåt. Häll över oljan, saltet och kryddan. Grädda mitt i ugnen tills kärnorna för en liten gyllen färg. Rör om då och då. Det tar ca 15 min tills kärnorna är klara.

Under halloween har jag valt att göra pajer till varmrätt. Men efterrätten kommer vara halloween inspirerad. Jag har valt att göra marängtårtor som är formade som en dösakalle. Än så länge kan jag bara visa marängerna, men jag kommer bara tillsätta glass, grädde, bär och chokladsås. Så här gjorde jag marängerna;

Döskalle-maränger;     12 döskallemaränger/6 döskalletårtor
3 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett hårt skum. När du kan vända degbunken upp och ner utan att skumet rör sig är det nog hårt. Rör sedan ner resten av sockret, försiktigt. Spritsa ut marängerna som döskallar. Grädda dessa mitt i ugnen i ca 60 min. Marängerna är färdiga när de är lätta och torra. Om du smakar av dem och marängerna är sega, ska de gräddas längre.



Om man sedan spritsar grädde över, och gör ögon av strössel får man fina döskalle-marängtårtor.


Äppelkaka



Ingredienser;                                       1 lånpanna/ca 40 st
4 st ägg
5 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4-5 st äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vetemjöl, bakpulvrer, mjölk och margarin. Vispa till smet, häll ner i en smord långpanna. Skala äpplerna, skär dem i tunna skivor. Blanda skivorna med sockret och kanelen. Stick ner skivorna i långpannan. Grädda kakan mitt i ugnen i 25 min. Skär sedan kakan i fyrkanter.


Laxburgare med chilicreme



Ingredienser;                                        4 port
Ca 600 g laxfilé
Salt & Peppar
Olja till stekning
1 st creme fraiche
2-3 msk sweet chilisås

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka laxen i midre träningar. Salta och peppra. Blanda runt och forma i ca: 8 biffar.
Stek biffarna i stekpanna, vänd försiktigt. Låt burgarna steka färdigt i ugnen i 12-14 min.
Rör samman creme fraiche och chilisås. Servera med ris.



Chokladbollar



Ingredienser;                                       30 st
150 g margarin
2 dl strösocker
3,5 dl havregryn
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
2 msk kallt kaffe (Eller vatten)

Garnering:
Strössel, kokos eller pärlsocker.

Blanda alla ingredienserna. Arbeta samman degen. Häll upp pärlsocker, strössel eller kokosflinger i en tallrik. Rulla degen till bollar som du sedan rullar i garneringen. Låt stå kallt en stund innan servering.


Stiflado

Stiflado är en grekisk gryta med nötkötts-bitar som får koka en längre tid i rött vin. Grytan påminner om svenska kalopps, men är 100% lyxigare, mustigare och godare. Rätten är en av godmat.blogg.se;s favoriter.



Ingredienser;                                         4 port
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g grytkött av nöt
500 g passerad tomat
1-2 dl rött vin
1 buljong-tärning, kött
1 tsk socker
1 msk vinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 knippe scharlotten-lök (syltlök kan också användas)
salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttet och tillsätt lök och vitlök. Tillsätt den passerade tomaten, vinet, buljongtärningen, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlika. Koka i 1 timme.
Lägg i den skalade sharlotten-löken, om du använder syltlök ska denna sättas i först mot slutet. Koka 1 timme till. Smaka av med salt och peppar. Klart.
Stiflado serveras bäst med buljong-ris och klyftpotatis. Buljong-ris får du genom att koka riset med en buljongtärning i vattnet.


Brödsnittar med Svampstuvning



Ingredienser;                                       8 snittar
1 sats Stuvning
4 franskor

Laga stuvningen, recept hittar ni här. Rosta franskorna och dela dem diagonalt i 2 bitar. Klicka på stuvning, garnera med grönsaket eller svamp.


Denna rätt är god som förrätt eller som kvällsmacka. En förrätt som passar in på många middagsteman, svensk husmanskost, höst-tema eller norlands-tema.


Biff hoisin med ris



Ingredienser;                                           4 port
1 dl hoisinsås
500 g lövbiff
1 msk riven ingefära
2 msk rapsolja
1 paprika
1 lök

Strimla lövbiffen och sätt den i en plastpåse. Häll över hoisinsåsen och ingefäran. Blanda om och marinera sedan köttet i kylskåp i 1 timme. Skär paprkan och löken i bitar. Stek sedan köttet med marinaden i rapsolja, tillsätt paprika och löken mot slutet. Servera med ris.


Limpa



Ingredienser:                                         2 limpor
50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 gram margarin
1 dl sirap
2 tsk salt
4 tsk brödkrydda
4 dl rågmjöl
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet, tillsätt mjölk och vatten och värm till ljummen temperatur. Blanda degspadet med jästen och rör tills jästen löses upp. Tillsätt sedan sirap, salt, brödkrydda, rågmjölet och en del av vetemjölet. Arbeta samman degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i 40 min.
Ta fram degen och dela den i 2 delar. Forma varje del till en avlång limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda nederst i ugnen, 30 min i 200 grader.


Kasslergratäng med ostsås



Ingredienser;                                          4 port
10 bollar bandpasta (ca 200 gram)
300 gram kassler

Ostsås:
1 paprika
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 lök
Salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan. Smörj ungsformen. Skiv kasslern i bitar. Hacka paprikan och löken. Bryn löken och paprikan i margarin i en kastrull. Strö över vetemjölet. Häll sedan på mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten. Salta och peppra. Sätt den kokta pastan i ugnsformen, strö över kasslern och häll ostsåsen över. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.


Tips; Man behöver inte ha ost eller lök till den här rätten. Osten ger en krämigare känsla, och löken är bara där för smak. Så vill men göra en nyttigare gratäng är det bara att skippa osten.


Plättar/Pannkaka



Ingredienser;                                                     4 port
2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk flytande/smält margarin

Vispa sönder äggen i en skål. Tillsätt hälften av mjölken, allt mjöl, socker och salt. Vispa smeten klimpfri. Tillsätt resten av mjölken och margarinet. Kom ihåg att röra om under stekningen, då mjölet sjunker till botten. Stek plättarna i stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite margarin mellan varje plätta.

Svensk Smoothie



Ingredienser:                            2 st
2 små äpplen
1 ½ dl blåbär
1 dl hallon
1 dl äpplejuice

Skär äpplena i mindre bitar, mixra frukten och bären. När de är mixrat häll på juicen. Om du vill ha en mer rinnig smoothie är det bara att tillsätta lite extra juice.

Hamburgare



Ingredienser:                                         4 pers
4 msk ströbröd
6 msk vatten
1 gul lök
300 g köttfärs
2 krm salt
1 krm peppar

Blanda ströbrödet och vattnet. Finriv löken på rivjärn. Blanda ner köttfärsen och löken med ströbrödblandningen. Salta och peppra. Platta ut till hamburgare, nagga burgarna med en gaffel innan du steker dem på hög värme.

Syltgrottor



Ingredienser;                                          Ca; 50 st
250 g smör/margarin
1 ½ dl socker
1½ tsk bakpulver
4 ½ dl mjöl
4 msk snabbmarsan
- Hallonsylt/Jordgubbssylt

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut formar på en plåt. Blanda ihop alla ingredienser. Arbeta samman till en deg. Rulla sedan bollar som du placerar ut i formarna. Tryck sedan hål i mitten där du fyller med sylt. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.


Sommarbuffé/Kall buffé

Klicka på bilden för att komma till receptet.
   

Receptlista;
- Dubbelmarinerad fläskfilé
- Fransk potatissallad
- Kallskuren kycklingfilé med soltorkad tomat
- Västerbottenspaj

Fler recept kommer.

Drömrulltårta



Ingredienser:                                12-15 bitar
3 ägg
1 ½ dl socker
0,75 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning;
200 g smör eller margarin
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägggulor.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner potatismjölet, vetemjölet, kakaon och bakpulvret. Bred ut smeten i bakplåtsklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Strö socker på rulltårtan och vicka sedan över den på ett bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Bred ut det över rulltårtan, rulla försiktigt till en rulle.


Stuvning- Lök, svamp eller skink



Ingredienser:                            4 port
2 msk margarin
4 msk vetemjöl
4 dl vätska (svampspad, mjölk, grädde, buljong)
4 krm salt
Peppar
Soja

Svampstuvning - 1 dl konserverad svamp eller 2 dl färsk svamp
Lökstuvning - 2 lökar
Skinkstuvning - 1 dl tärnad skinka

Börja med att hacka svampen, löken eller skinkan. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt sedan svampen/löken/skinkan, låt puttra en stund i smöret. Strö sedan över vetemjölet och rör om. Tillsätt vätskan koka upp under omröring. Låt koka i 2-3 min, tillsätt mer vätska ifall det behövs. Smaksätt med salt och peppar, färgsätt med lite soya.

Stuvning passar bra med bakad potatis, men bäst passar den till en brödbit.


Laxsoppa

Ingredienser:                                       4 port
8 medelstora potatisar
2 morötter
600 g lax
2 msk mjöl
1-2 fiskbuljong-tärningar
4 dl mjölk
Ca: 4 dl vatten
Citronpeppar
Dill
Salt

Skär potatisen och morötterna i bitar. Skär laxen i tärningar. Koka potatisen och morötterna tills de nästan är klara. Lägg i laxen. Låt koka tills laxen blivit helt ljus. Häll då bort en del av vattnet. Blanda mjölet med en del av mjölken till en redning, häll ber i soppan. Tillsätt resten av mjölken och buljongtärningarna. Låt koka upp. Salta och krydda efter tycke.


Pizza



Pizza             4 port

Pizzabotten:                      Tomatsås:                   
3 dl fingervarmt vatten         2 msk tomatpure           
0,75 paket jäst                     2 msk ketchup                      
1,5 msk olja                        (1 msk chilisås)              
6 krm salt                                                               
7 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet. Blanda tills jästen löst upp sig, tillsätt sedan olja, salt och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Dela sedan i 4 delar, platta ut dessa på bakplåtspappers-klädd plåt. Platta ut till tunna bottnar, då de kommer jäsa lite i ugnen. Låt bottnen jäsa medan du tillreder tomatsås och fyllning. Tips på fyllningar finner du nedan. Bred ett lager tomatsås på alla pizzor innan du strör på fyllningen. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.

Tips på fyllning:

Hawaii         Capricciosa             Garden                   Tonfiskpizza
Skinka          Krossade tomater    Champinjoner         Krossade tomater
Annanas       Skinka                     Strimlad paprika      Tonfisk
Ost               Champinjoner          Ost                          Oliver
Oregano       Ost                          Oregano                  Ost
                     Oregano                                                 Oregano

Tillbehör:
- Pizzasallad

Tips! Med den här pizzadegen för du en pizza som jäser litegrann. Dock inte pan-pizza liknande pizza, men botten bli ca 1 cm bred. Om du vill ha en tunn botten kan du blanda jästen med kallt vatten. På så vis kan inte degen jäsa lika mycket, utan blir istället tunn och frasig.


Pizzasallad



Ingredienser:                                        4 port         
6 dl strimmlad vitkål
4 tsk vinäger
4 tsk olja
4 tsk vatten
1 krm salt
1 krm peppar
4 krm italiensk salladskrydda

Skölj och strimla vitkålen. För att få vitkålen mjukare kan du låta den ligga i kokhett vatten en stund. Blanda ihop vinäger, olja, vatten, salt, peppar och salladskrydda. Blanda blandningen med vitkålen. Om salladen får stå någon timme innnan servering kommer den att smaka mer.

Bakad potatis



Ingredienser:
Potatis

Borsta och skölj potatisen. Skär ett kryss i varje potatis, annars kan de explodera i ugnen.
Baka potatisen i ugnen, 225 grader i cirka 50 min. Eller tills potatisen blir mjuk. Man kan ha potatisen på lägre värme, men då tar det också längre tid. Till exempel tar det drygt en timme om man har 175 grader.


RSS 2.0