Brytbröd/Bullfranska



Ingredienser:                                          2 st
50 g jäst
100 g margarin ellr smör
5 dl mjölk eller vatten
1 msk salt
1,2 liter vetemjöl

Ägg till pensling
Vallmofrön/Sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Smält margaringet, tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader.
Lös spadet med jästen. Tillsätt saltet och drygt hälften av mjölet. Arbeta ihop degen, tillsätt mer mjöl eftersom. När degen släpper bunkens kanter är den färdig. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 bitar. Dela varje del i ca: 16 bitar. Rulla dem till rullar och lägg dem på bakplåtsklädd plåt ca en cm ifrån varandra. Låt jäsa i 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmo eller sesemfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen, i 200 grader och i ca 20 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Daimglass



Ingredienser:                              1 pajform/8-10 port
6 äggulor
1 ½ dl socker
3 msk sirap
1 ½ msk vaniljsocker
6 dl grädde
1 dubbeldajm

Vispa äggulorna med sockret tills det blir ett hårt skum. Vänd ner sirapen och vaniljsockret försiktigt.
Vispa grädden hårt i en annan bunke. Rör försiktigt ner grädden i äggskumet. Hacka dajmen. Vänd försiktigt ner den i smeten. Spara lite til garnering. Häll i en form och låt stå i frysen några timmar.

Kallskuren kycklingfilé med soltorkad tomat

 

Ingredienser                                                                                                                       4 port
3-4 kycklingfilér (450 g)
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ dl marinerade soltorkade tomater
½ dl grovhackade örter (ex basilika)

Dressing:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
½ vitlöksklyfta
salt+peppar

Bryn kycklingen. Stek den sedan mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Strimla de soltorkade tomaterna och lägg tillbaka de i marinaden.
Blanda dressingen. Skär upp kycklingen i skivor och lägg upp den på ett fat. Strö över de soltorkade tomaterna och häll över dressingen. Låt stå 2-3 h innan servering.

 - Detta är ett väldigt gott recept även om man inte är så förtjust i soltorkade tomaterna. Om man skär tomaterna i granska stora skivor är de lätt att plocka undan.
 - Rätten är dessutom perfekt om man ska göra en buffe, då den med fördel kan förberadas. Kycklingen kan frysas ner och dressingen klarar sig i kylskåpet någon dag. Tänk bara på att använda lite mindre vitlök då vitlöksmaken blir starkare om den får stå.

Fyllda Tomater



Ingredienser                                                          4 port
4-6 tomater
½ creme fraiche
100 g feta ost
½-1 rödlök
(1 vitlöksklyfta)
salt
peppar

Skär av toppen av tomaterna. Gröp ur dem med en sked. Mosa fetaosten och finhacka rödlöken. Blanda ner det i creme fraichen, tillsätt salt, peppar och vitlök(om detta önskas). Fyll tomaterna med röran. Garnera med ett basilikablad.
Basilika till garnering

Romröra



Ingredienser:
1  cremefraiche
50 g rom
1 röd lök
salt och peppar

Finhacka löken, blanda den med romen och creme fraichen. Salta och peppra.

-Romröran är en röra som många har till västerbottenspaj. Men den passar även till fiskrätter, sallader och vissa kötträtter.
- Röran kan göras innan mattillfället. Tänk bara på att romen saltar av sig. Så var sparsam på saltet om röran får stå en längre stund innan servering.

Fransk potatissallad



Ingredienser:                                     4 port
Kokt potatis för 4 port. (8-10 medelstora potatisar)
1-2 finhackade rödlökar
½ dl hackad dill
1-2 msk kapris

Vingrätt:
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
½ tsk salt
1 krm socker
3 msk rapsolja
1 msk vatten

Blanda vingrätten. Häll den över de övriga ingredienserna. Blanda försiktigt. Låt potatissalladen stå i minst en timme innan servering.

- Denna rätt kan du utan problem förbereda. Smaken bli bara bättre om den får stå sig ett tag i kylskåp.

Bröd

Alla recept på bröd.

Jäsbröd:
- Limpa

Frukostbröd:
- Scones

Matbröd
- Baguette
- Brytbröd/Bullfranska



Fler recept kommer snart.

Vegetarisk

Alla vegetariska rätter.


Wok:
- Thai-Wok med Oystersauce

Fler recept kommer snart.

Under uppbyggnad

Denna blogg är under uppbyggnad.
Men recept läggs in dagligen. Så på ett tag hittas här en massa goda, beprovade recept.

Förrätter

Alla recept på förrätter/tillbehör.


Förrätter:
- Brödsnittar med stuvning
- Pannkaksrullar/Laxrullar
- Fetaostfyllda tomater
- Vitlöksbröd


Fler recept kommer snart.

Glass/Smoothis

Alla efterrätter.



Glass:
- Daimglass

Smoothies:
- Bärsmoothie i chokladform
- Svensk Smoothie

Cheesecake:
- Bärcheesecake i glas

Fler recept kommer snart.


Pajer/Kakor

Alla efterrätter.


Mjuka Kakor:
- Kladdig kladdkaka


Paj:
- Knäckig äppelpaj


Fler recept kommer snart.

Recept A-Ö

a

B
- Baconinlindad kycklingfilé
- Baguette
- Bakad potatis
- Biff hoisin med ris
- Bondkakor
- Brytbröd/Bullfranska
- Brödsnittar med stuvning
- Bärcheesecake i glas
- Bärsmoothie i chokladform

C
- Chesecake, förenklad bärversion i glas
- Chili con Carne
- Chokladbollar
- Chokladdryck, varm

D
- Daimglass
- Drömrulltårta
- Dubbelmarinerad fläskfilé

e

F
- Fetaostfyllda tomater
- Fisk; Laxburgare med chilisås
- Fransk Potatissallad
- Fläskfilé, dubbelmarinerad
- Fläskfilégryta

G
- Glass, Daimglass
- Grekisk kyckling

H
- Hamburgare

i
j

K
- Kanellängd/Vetelängd
- Kallskuren kycklingfilé med soltorkad tomat
- Kasslergratäng med ostsås
- Kinamat; Biff hoisin
- Kladdkaka
- Knäckkakor/Kolakakor
- Knäckig äppelpaj
- Korvstroganoff
- Kycklingfilé, Baconinlindad kyckliongfilé
- Kycklingfilé, grekisk kyckling
- Kycklinggryta, sötsur
- Köttbullar

L
- Laxburgare med chilisås
- Laxrullar/Pannkaksrulle
- Lax, grillad
- Laxsoppa
- Limpa
- Lökstuvning


m
n
o

P
- Pannbiffar
- Pannkaka/Plättar
- Pizza
- Pizzasallad
- Plättar/Pannkaka
- Prinsessbakelse
- Potatis, Bakad
- Potatisknyppen
- Potatissallad, Fransk
- Pannkaksrulle/Laxrulle

q

R
- Romröra
- Rimbobullar
- Rulltårta

S
- Scones
- Skinkstuvning
- Smoothie i chokladform
- Smoothie, Svensk
- Stiflado, grekisk köttgryta
- Stuvning, svamp, lök eller skink
- Svampstuvning
- Svensk Smoothie
- Syltgrottor
- Sötsur kycklinggryta

T
- Tacopaj
- Tacomacka
- Thai-wok med Oystersauce
 - Tomater, fetaostfyllda

U
-Ugnspannkaka

V
- Vetelängd/Kanellängd
- Vitlöksbröd
- Västerbottenspaj


w
x
y
z
å

Ä
- Äppelkaka
- Äppelpaj, knäckig

ö


Uppdateras snart.


Tårtor

Alla recept på fika, tårtor och bakelser.


Recept kommer snart.

Bakelser

Alla recept på fika.


Tårtbakelser:
- Prinsessbakelse


Fler recept kommer snart.

Mjuka kakor

Alla recept på fikabröd.


Mjuka kakor:
- Drömrulltårta
- Kladdig kladdkaka
- Rulltårta
- Äppelkaka

Fler recept kommer snart.


Kakor

Alla recept på fikabröd.


Kakor:
- Bondkakor
- Knäckkakor/Kolakakor
- Syltgrottor


Fler recept kommer snart.


Vetebröd

Alla recept på fikabröd.


Bulldeg:
- Vetebröd, kanelfläta.
- Rimbobullar

Fler recept kommer snart.

Soppa/Sås/Röra

Alla recept på soppor, såser och röror.


Soppa
- Laxsoppa

Creme Fraiche-Röror
- Romsås

Recept kommer snart.


Paj/pizza/pannkaka/crepes

Alla recept inom kategorin.



Paj
- Tacopaj
- Västerbottenspaj

Pannkaka
- Ungspannkaka

Pizza
- Pizza

Mackor
- Tacomacka

Fler recept kommer snart.


Pasta/Potatis/Ris

Alla recept inom kategorin.



Potatis
- Bakad potatis
- Potatisknyppen
- Fransk potatissallad

Fler recept kommer snart.


Kött

Alla recept inom kategorin kött.



Fläskfilé:
- Dubbelmarinerad fläskfilé
- Fläskfilégryta


Köttfärs:
- Chili con Carne
- Hamburgare
- Pannbiffar
- Köttbullar

Lövbiff:
- Biff hosin 

Nötkött:
- Stiflado, grekisk köttgryta

Fler recept kommer snart.


Fisk

Alla recept på fiskrätter.


Lax
- Grillad lax
- Laxburgare med chilicreme
- Laxsoppa

Fler recept kommer snart.


Kyckling

Alla kycklingrecept.


Kycklingfilé

- Baconinlindad kycklingfilé
- Grekisk kyckling
- Kallskuren kycklingfilé med soltorkad tomat

Kycklinggryta
- Sötsur kycklinggryta

Fler recept kommer snart.

Potatisknyppen



Ingredienser:                                        4 port
10-12 medelstora potatisar
1 lök
ca: 100 g margarin eller smör
(Gräslök)

Skala potatisen och skär den i tärningar. Koka den.
Dela löken i klyftor. Skär margarinet i tärningar.
Fördela ingredienserna i 4. Paketera in de i aluminium-paket.
Låt stå på grillen i ca:15 min, eller tills smöret smält och löken blivit mjuk.

Tips: Serveras med fördel till Grillad lax eller Kyckling.

Grillad lax



Eftersom många tycker att det är krångligt att grilla lax tänkte jag beskriva hur jag gör.
Krydda laxen efter tycke, själv brukar jag bara köra på salt och citronpeppar.
Börja grilla på ett kallt galler så fastnar inte fisken lika lätt. Försök att inte vända fisken mer än en gång.
När vitt fett börjar tränga igenom fisken, eller när det bara en kärna i mitten som inte är färdig, paketera fisken i aluminiumfolie. Lägg paketen på grillen till fisken är klar. På så vis för du en saftig laxbit med den goda grillsmaken.

Tips: Grillad  lax är supergott med både bakad potatis och potatisknyppen.

Vetelängd



Ingredienser:                                                          4 st
150 g  margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 ½ liter vetemjöl

Fyllning:
100 g margarin
0,75 dl socker
0,75 msk kanel

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken, värm till ca: 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll ner degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma, uppvispat ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen, tillsätt mer mjöl efterhand. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i 30-40 min.
Blanda ingredienserna i fyllningen.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela den i 4 bitar. Kavla ut degen i en rektangulär kaka, ca 20x35.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Lägg den på en bakplåts-klädd plåt. Klipp upp längden i 3 remsor, vilka du sedan flätar. Låt jäsa till dubbel storlek. Ca 20 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i nederdelen av ugnen i 15-20 min, i 200 grader.

Tips: Bullar och vetelängder kan utan problem göras helt mjölkfria. Byt bara ut till mjölkfria ingredienser. Ingen kommer känna någon smakskillnad.

Ugnspannkaka



Ingredienser:                                                                        4 port
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
100-150 g Bacon eller fläsk


Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa ner mjölken lite i sänder. Använd gärna elvisp.
Vispa sedan ner äggen. Häll smeten i en smord långpanna.
Bryn baconet eller fläsket. Häll ner det i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca: 20 min. Om du tycker att pannkakan fått nog mycket färg innan den tagit ihop sig kan du sätta ett bakplåtspapper över.

Det här receptet ger en pannkaka som blir fast, inte degig som en del andra recept kan bli. På grund av detta fastnar smeten lättare i långpannan. Därför är det viktigt att du smörjer noga, och att från början använder dig av en kall långpanna.

Tacopaj

 

Ingredienser:                                                                               1 paj/ 4 port
Pajskal:
3 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
150 g margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
400 gram köttfärs
1 påse tacokryddor

2 ägg
2 ½ dl mjölk
½  tsk salt
1 krm peppar

1 tomat
2 dl riven ost

 

Pajskal:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjölet, saltet och margarinet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta samman degen.
Låt degen stå kallt en stund. Tryck därefter ut pajdegen i en smord pajform. Förgrädda mitt i ugnen i ca: 10 min.

Fyllning:
Stek köttfärsen, tillsätt tacokryddan. Lägg köttfärsen i pajskalet.
Vispa äggen och mjölken lite lätt. Tillsätt salt och peppar. Häll detta över köttfärsen. Finhacka tomaten och strö den över. Till sist kan du strö över osten. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen tar ihop. Ca: 10-15 min.


Tips: - Pajen är god som den är, men kan med fördel serveras med tacodipp och grönsaker.
         - Ostmängden man tillsätter är en smaksak. Vill man ha mer eller mindre ost är det inget problem.
         - Vill du ha mer styrka i pajen är det bara att tillsätta chilifrukter eller Jalapeños.

Under uppbyggnad

Denna sida är under uppbyggnad.
Fler recept kommer snart.

Thai-wok med Oystersause

        

Ingredienser:                                                            2 port
Frysta Wokgrönsaker
Risnudlar
Ca: 4 msk Oystersauce
Ca: 1-2 msk Sweetchilisås

Tillaga nudlarna enligt angiven koktid. Stek wokgrönsakerna. När de börjar få en fin yta, tillsätt de färdiga nudlarna.
Stek i någon minut. Ta woken från plattan. Tillsätt oystersauce och sweetchilisås efter tycke.

Tips: Denna wok kan med fördel även göras med kyckling eller fläskkött. Stek då kycklingen eller köttet innan du tillsätter wokgrönsakerna.

Scones

                     

Ingredienser:                                                        2 Kakor
4 dl Mjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått Salt
½ tsk Socker
50 g Margarin
2 dl Mjölk


Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda de torra ingredienserna. Finfördela smöret och rör ner i mjölblandningen.
Tillsätt mjölken och rör samman degen. (Den ska vara ganska lös)
Fördela degen i två kakor. Platta ut degen till ca 1,5 cm tjocka kakor på bakplåtspapper..
Grädda mitt i ugnen i 12 min.


RSS 2.0