If what you see is what you get, I don't want your kind of love.

Jag har sett Uppsala för första gången nu. Eller sett och sett. Jag såg lite vyer från taxibilarna, och en partylokal. Samt ett uteställe de kallade Saluhallen. Antar att Uppsalas saluhall används i annat syfte lördag natt. Men jag såg domkyrkan i Uppsala. Och festade där. Så det räknas som ett ställe jag sett. SåDeSå!



Baguette



Ingredienser;                                           4 st långa baguetter
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja (Matolja funkar det med)
ca 14 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och det mesta av vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Tryck sedan ner degen lite i bunken och jäs övertäckt i yttligare 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakbord och dela den i 4 delar. Rulla varje del i rullar och placera på en bakplåtsklädd plåt.  Mjöla rullarna lite lätt på toppen, och skär snitt över rullarna. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Egengjord Chokladmjölk



Ingredienser;                                                               2 glas/ ca 5 dl
5 dl mjölk
40-50 gram mjölkchoklad
3 tsk kakao

Värm mjölken, smält ner chokladen. Tillsätt sedan kakaon och choklad efter smak. Använder du dig av mörk choklad behöver du inte lika mycket kakao, men eventuellt lite socker.


Knäckig äppelpaj



Ingredienser;                                          1 pajform
100 g margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
4-6 st Äpplen
kanel och socker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform. Skala och skär äpplerna i tunna skivor. Pudra äppelskivorna i kanel och socker, lägg sedan skivorna i pajformen. Blanda margarin, socker och havregryn till en smuldeg. Strö den över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 30 min. Servera varm med glass eller vaniljsås.


Halloween



Halloween är här och jag tänkte dela av mig av vad jag har planerat inför halloween. Pumpan är urskuren och givetvis har jag rostat pumpakänorna, bilden till höger. Så här gjorde jag;

Rostade pumpakärnor;
Pumpakärnor från en pumpa
2 msk olivolja (vanlig matolja funkar också)
1 tsk salt
1 krm grillkrydda

Sätt ugnen på 200 grader. Samla kärnorna och skölj dem väl. Strö kärnorna på bakplåtsklädd plåt. Häll över oljan, saltet och kryddan. Grädda mitt i ugnen tills kärnorna för en liten gyllen färg. Rör om då och då. Det tar ca 15 min tills kärnorna är klara.

Under halloween har jag valt att göra pajer till varmrätt. Men efterrätten kommer vara halloween inspirerad. Jag har valt att göra marängtårtor som är formade som en dösakalle. Än så länge kan jag bara visa marängerna, men jag kommer bara tillsätta glass, grädde, bär och chokladsås. Så här gjorde jag marängerna;

Döskalle-maränger;     12 döskallemaränger/6 döskalletårtor
3 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett hårt skum. När du kan vända degbunken upp och ner utan att skumet rör sig är det nog hårt. Rör sedan ner resten av sockret, försiktigt. Spritsa ut marängerna som döskallar. Grädda dessa mitt i ugnen i ca 60 min. Marängerna är färdiga när de är lätta och torra. Om du smakar av dem och marängerna är sega, ska de gräddas längre.



Om man sedan spritsar grädde över, och gör ögon av strössel får man fina döskalle-marängtårtor.


Äppelkaka



Ingredienser;                                       1 lånpanna/ca 40 st
4 st ägg
5 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4-5 st äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vetemjöl, bakpulvrer, mjölk och margarin. Vispa till smet, häll ner i en smord långpanna. Skala äpplerna, skär dem i tunna skivor. Blanda skivorna med sockret och kanelen. Stick ner skivorna i långpannan. Grädda kakan mitt i ugnen i 25 min. Skär sedan kakan i fyrkanter.


Laxburgare med chilicreme



Ingredienser;                                        4 port
Ca 600 g laxfilé
Salt & Peppar
Olja till stekning
1 st creme fraiche
2-3 msk sweet chilisås

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka laxen i midre träningar. Salta och peppra. Blanda runt och forma i ca: 8 biffar.
Stek biffarna i stekpanna, vänd försiktigt. Låt burgarna steka färdigt i ugnen i 12-14 min.
Rör samman creme fraiche och chilisås. Servera med ris.



Chokladbollar



Ingredienser;                                       30 st
150 g margarin
2 dl strösocker
3,5 dl havregryn
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
2 msk kallt kaffe (Eller vatten)

Garnering:
Strössel, kokos eller pärlsocker.

Blanda alla ingredienserna. Arbeta samman degen. Häll upp pärlsocker, strössel eller kokosflinger i en tallrik. Rulla degen till bollar som du sedan rullar i garneringen. Låt stå kallt en stund innan servering.


Stiflado

Stiflado är en grekisk gryta med nötkötts-bitar som får koka en längre tid i rött vin. Grytan påminner om svenska kalopps, men är 100% lyxigare, mustigare och godare. Rätten är en av godmat.blogg.se;s favoriter.



Ingredienser;                                         4 port
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g grytkött av nöt
500 g passerad tomat
1-2 dl rött vin
1 buljong-tärning, kött
1 tsk socker
1 msk vinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 knippe scharlotten-lök (syltlök kan också användas)
salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttet och tillsätt lök och vitlök. Tillsätt den passerade tomaten, vinet, buljongtärningen, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlika. Koka i 1 timme.
Lägg i den skalade sharlotten-löken, om du använder syltlök ska denna sättas i först mot slutet. Koka 1 timme till. Smaka av med salt och peppar. Klart.
Stiflado serveras bäst med buljong-ris och klyftpotatis. Buljong-ris får du genom att koka riset med en buljongtärning i vattnet.


Brödsnittar med Svampstuvning



Ingredienser;                                       8 snittar
1 sats Stuvning
4 franskor

Laga stuvningen, recept hittar ni här. Rosta franskorna och dela dem diagonalt i 2 bitar. Klicka på stuvning, garnera med grönsaket eller svamp.


Denna rätt är god som förrätt eller som kvällsmacka. En förrätt som passar in på många middagsteman, svensk husmanskost, höst-tema eller norlands-tema.


Biff hoisin med ris



Ingredienser;                                           4 port
1 dl hoisinsås
500 g lövbiff
1 msk riven ingefära
2 msk rapsolja
1 paprika
1 lök

Strimla lövbiffen och sätt den i en plastpåse. Häll över hoisinsåsen och ingefäran. Blanda om och marinera sedan köttet i kylskåp i 1 timme. Skär paprkan och löken i bitar. Stek sedan köttet med marinaden i rapsolja, tillsätt paprika och löken mot slutet. Servera med ris.


Limpa



Ingredienser:                                         2 limpor
50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 gram margarin
1 dl sirap
2 tsk salt
4 tsk brödkrydda
4 dl rågmjöl
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet, tillsätt mjölk och vatten och värm till ljummen temperatur. Blanda degspadet med jästen och rör tills jästen löses upp. Tillsätt sedan sirap, salt, brödkrydda, rågmjölet och en del av vetemjölet. Arbeta samman degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i 40 min.
Ta fram degen och dela den i 2 delar. Forma varje del till en avlång limpa. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda nederst i ugnen, 30 min i 200 grader.


Kasslergratäng med ostsås



Ingredienser;                                          4 port
10 bollar bandpasta (ca 200 gram)
300 gram kassler

Ostsås:
1 paprika
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 lök
Salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan. Smörj ungsformen. Skiv kasslern i bitar. Hacka paprikan och löken. Bryn löken och paprikan i margarin i en kastrull. Strö över vetemjölet. Häll sedan på mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten. Salta och peppra. Sätt den kokta pastan i ugnsformen, strö över kasslern och häll ostsåsen över. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.


Tips; Man behöver inte ha ost eller lök till den här rätten. Osten ger en krämigare känsla, och löken är bara där för smak. Så vill men göra en nyttigare gratäng är det bara att skippa osten.


Plättar/Pannkaka



Ingredienser;                                                     4 port
2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk flytande/smält margarin

Vispa sönder äggen i en skål. Tillsätt hälften av mjölken, allt mjöl, socker och salt. Vispa smeten klimpfri. Tillsätt resten av mjölken och margarinet. Kom ihåg att röra om under stekningen, då mjölet sjunker till botten. Stek plättarna i stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite margarin mellan varje plätta.

Svensk Smoothie



Ingredienser:                            2 st
2 små äpplen
1 ½ dl blåbär
1 dl hallon
1 dl äpplejuice

Skär äpplena i mindre bitar, mixra frukten och bären. När de är mixrat häll på juicen. Om du vill ha en mer rinnig smoothie är det bara att tillsätta lite extra juice.

RSS 2.0