Brytbröd/Bullfranska

Ingredienser:                                          2 st
50 g jäst
100 g margarin ellr smör
5 dl mjölk eller vatten
1 msk salt
1,2 liter vetemjöl

Ägg till pensling
Vallmofrön/Sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Smält margaringet, tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader.
Lös spadet med jästen. Tillsätt saltet och drygt hälften av mjölet. Arbeta ihop degen, tillsätt mer mjöl eftersom. När degen släpper bunkens kanter är den färdig. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 bitar. Dela varje del i ca: 16 bitar. Rulla dem till rullar och lägg dem på bakplåtsklädd plåt ca en cm ifrån varandra. Låt jäsa i 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmo eller sesemfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen, i 200 grader och i ca 20 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Kladdig Kladdkaka



Ingredienser:                                          1 pajform                               
100 g smör/margarin
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
½ tsk salt
Margarin & ströbröd (till formen)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen och ströbröa dem. Smält margarinet. Vispa äggen och sockret poröst. Rör ner kakaon, vaniljsockret, mjölet och saltet. Vispa ner margarinet. Häll smeten i formen. grädda den i mitten i ugnen av 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

- Tips; Om du gör kladdkakan i sufflé-formar, som bilden, räcker smeten till ca 6 suffleformar. Annars är det lagom mycket smet till en vanlig pajform.

Prinsessbakelser



Ingredienser;                     4 st
4 bitar rulltårta, ca 3 cm höga
Vispad grädda
Grön och rosa marsipan
Florsocker

I detta receptet använder jag rulltårta som "tårtbotten" i mina bakelser. Detta är väldigt praktiskt då jag kan baka rulltårtan innan, frysa ner den och sedan bara plocka fram dem tills det är dags att göra bakelserna.

Börja med att spritsa grädden på rulltårta-bitarna, forma grädden runt och fin. Bred även ett lager grädde runt bitarnas kanter, så att marsipanen fastnar sen. Kavla sedan ut en bit marsipan till en rund cirkel. Sätt försiktigt denna över grädden och tryck fast den efter kanterna. Skikta sedan över florsocker.

För att göra en ros behöver du marsipan och en tesked. Börja med att rulla marispanen i små bollar. Tryck sedan ut desa på innansidan av teskeden, till tunna blad. Det första bladet kan du rulla till en rulle. Fäst sedan runt de övriga bladen och så får du en ros.

Om man vill göra bakelsen lite mer tårtlik kan man bre ett lager marsansås innan man sätter grädden, då en prinsesstårta alltid har ett lager marsansås. Men jag tycker inte detta är nödvändigt.


Rulltårta



Ingredienser:                                        12-15 bitar
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Fyllning:
2 dl sylt

Sätt ugnen på 250 grader, 200 grader om du har varmluftsugn.
Vispa äggen och sockret poröst. Blanda ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan mjölk.
Bred ut smeden på bakplåtspapper i en långpanna, grädda mitt i ugnen i 5 min.
Medan den är i ugnen kan du  sockra ett bakplåtspapper. När kakan är färdig, vänd den över det sockrade bakplåtspappret. Ta bort bakplåtspappret som du haft i ugnen. Om det fastnar kan du pensla pappret med kallt vatten. Pensla den sedan med sylten, och rulla ihop den till en rulle. Låt svalna och skär sedan i bitar.


Köttbullar



Ingredienser:                                        4 pers
5 msk ströbröd
7 msk vatten
400 g köttfärs
1 gul lök
4 krm salt
1 krm peppar

Blanda ströbrödet och vattnet. Skala löken och finriv den.(På så sätt håller köttbullarna ihop bättre).
Blanda ströbrödsblandningen, köttfärsen, löken, salt och peppar. Rulla till köttbullar, om de klibbar fast i händerna, blöt händerna i kallvatten. Stek i stekpanna på hög värme.

Tips: Till köttbullar är det väldigt gott med en steksås. Jag brukar göra en enkel version; när jag stekt köttbullarna klart strör jag över ca 1 matsked vetemjöl. Sen häller jag på ca 3 dl mjölk och 2 dl vatten. Sedan i med en kött-buljongtärning och lite soya. Färdigt.


Knäckkakor



Ingredienser:                                       Ca; 80 kakor
200 g margarin
2 dl socker
2,75 msk sirap
2 tsk bakpulver
5,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Finfördela margarinet ochh lägg de i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna, arbeta samman till en deg.
Dela sedan degen i 6 delar. Rulla dessa delar i rullar lika långa som en plåt. Placera de sedan på en bakplåtsklädd plåt, platta till dem lite lätt. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Skär kakorna i delar direkt då du tagit ut plåten, innan de hinner stelna.


Sötsur kycklinggryta



Ingredienser:                                         4 pers
4 st kycklingfiléer
1 krm salt
½ krm peppar
3 dl hackade grönsaker/ fryst wokmix
1 gul lök eller en bit purjolök
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
½ höns/kyckling-buljongtärning
1 burk konserverad annanas
3 msk tomatpuré
ca 3 msk sweet chili sås

Skär kycklingfiléerna i bitar. Hacka löken och skär annanasringarna i bitar, men spara konserveringssaften. Bryn kycklingbitarna i olja i en het stekpanna. När kycklingbitarna börjar få färg, salta & peppra, tillsätt sedan grönsakerna & löken och stek yttligare en stund. Strö över vetemjölet och häll på vattnet, tillsätt buljongtärningen, annanasbitarna, annanassaften(från konserveringen), tomatpuré och sweet chili sås. Låt koka några minuter.

Det är Sweet chili-såsen som ger den sötsura smaken, samt lite hetta. Sweet chilisåserna varierar ofta i smak & styrka. Så smaka av medan du smaksätter med sweet chilin.




Bärcheesecake i glas



Ingredienser:                                           4 pers
2 dl frysta/kalla hallon
2 dl frysta/kalla blåbär
2 st Kesella kvarg med vaniljsmak
2 digistivekex

Lägg bären och kvargen i glasen. Krossa kexet och strö det över.

Baconinlindad kycklinfilé



Ingredienser:                                          4 pers
4 st kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
ca 10 baconskivor (1 pkt bacon)
1 creme fraiche
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftar
Oregano

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingen, krydda den med salt, peppar och oregano. Stek sedan baconet lite lätt, bara så lite att det bli mjukt. Linda baconet runt kycklingfiléerna och placera dem i en ungssäker form. Vispa ihop creme fraichen, balsamvinägern, fonden och vitlöken. Håll det i formen. Stek i ugenen i ca 15 min. Strö över oregano innan servering.

Denna rätt passar bäst med bandpasta. Men man kan även servera pressad potatis eller ris till.


Pannbiff



Ingredienser:                                         4 pers
4 msk ströbröd
6 msk vatten
1 gul lök
300 g köttfärs
2 krm salt
1 krm peppar

Blanda vattnet och ströbrödet. Hacka löcken. Blanda ner köttfärsen, löken, salt och peppar i ströbrödsblandningen.
Blöt en skärbräda med kallt vatten, så fastnar inte biffarna i underlaget. Forma sedan biffar, om biffarna är kladdiga kan du blöta händerna i kallvatten. Nagga sedan biffarna med en gaffel, stek dem i en stekpanna på hög värme.  Försök att vända biffarna så lite som möjligt under stekningen. Då håller de ihop bättre.

Tips: Till pannbiffar är det väldigt gott med en steksås. Jag brukar göra en enkel version; när jag stekt biffarna klart strör jag över ca 1 matsked vetemjöl. Sen häller jag på ca 3 dl mjölk och 2 dl vatten. Sedan i med en kött-buljongtärning och lite soya. Färdigt.


Bondkakor



Ingredienser:                                         60 st
5 ½ dl mjöl
2 dl socker
200 g margarin
1 tsk bikarbonat
1 msk sirap
1 msk vatten
0.75 dl hackad sötmadel/ 50 g sötmandel

Om du har sötmandel som fortfarande har skalet kvar, börja med att ta bort detta. Det gör du genom att lägga sötmandlarna någon minut i kokhett vatten, sedan kan du lätt ta bort skalet.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten & lägg i margarinet fördelat i mindre bitar, socker, bikarbonat, sirap, vatten och mandeln. Arbeta samman ingredienserna till en deg. Ställ kallt. Rulla sedan bollar, som är cirka 2 cm i diameter. Lägg bollarna på en plåt platta ut de något. Grädda mitt i ugnen, 8-10 min i 200 grader.


Chili con carne



Ingredienser:                                        4 pers
400 gram köttfärs
1 gul lök
1 burk vita bönor i tomatsås
1 Paprika
Grillkrydda (ca 1 tsk)
Chilikrydda (ca en ½ tsk)
Vatten
Ev. chilisås

Hacka löken, bryn löken och köttfärsen. Tillsätt bönorna samt lite vatten. Smaksätt med kryddor och låt småkoka en stund. Hacka paprikan och tillsätt denna någon minut innan servering. 
Om du även smaksätter med chilisås får chili con carnen en lite tomatigare smak. Önskas mer hetta kan man även tillsätta en färsk chilifrukt, då den ger mer hetta än chilikrydda.

Receptets storlek är baserat på att man serverar ris till. Skall man äta enbart chili con carne med en brödbit, då räcker receptet till ca 2 pers.


Tacomacka



Ingredienser:                                          4 st
200 gram tacokryddad köttfärs
8 st franskor
Smör
Ost


Smöra franskona, sätt på ostskivorna. Strö på tacoköttfärsen och grädda i mackjärn. Servera med tacodipp och grönsaker.


Vitlöksbröd



Ingrdienser:                                             8 snittar
4 st franskor
Smör
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek och önskad styrka)
8 skivor ost

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra franskorna, pressa vitlöken och fördela den jämt på franskorna. Skiva över osten. Grädda i ugnen i ca 10 min, eller tills osten fått fin färg.

Fläskfilégryta



Ingredienser:                                           4 port
800 g fläskfilé
400 g wokade grönsaker
1 msk vetemjöl
1 creme fraiche
1 köttbuljong-tärning eller 1 msk kalvfond
1 tsk (kinesisk) soja
Grillkrydda
Salt
Peppar
ev. pressad citron-juice

Skär fläskfilén i bitar. Bryn fläskfilén, tillsätt sedan de wokade grönsakerna. När dessa börjar bli mjuka kan du strö över mjölet, tillsätt creme fraichen. Låt koka upp, tillsätt sedan buljongtärningen eller kalvfonden och soja. Låt koka några minuter. Smaksätt med kryddor. Tillsätt ev. lite pressad citron.



- Denna rätt kan serveras med både pasta och potatis.


Kladdig Kladdkaka



Ingredienser:                                       
100 g smör/margarin
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
½ tsk salt
Margarin & ströbröd (till formen)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen och ströbröa dem. Smält margarinet. Vispa äggen och sockret poröst. Rör ner kakaon, vaniljsockret, mjölet och saltet. Vispa ner margarinet. Häll smeten i formen. grädda den i mitten i ugnen av 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

- Tips; Om du gör kladdkakan i sufflé-formar, som bilden, räcker smeten till ca 6 suffleformar. Annars är det lagom mycket smet till en vanlig pajform.


Grekisk kyckling



Ingredienser:                                     4 port
4 st kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor
1 Gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl hönsbuljong
50 g fetaost
2 tsk oregano
2 tsk kinesisk soja
2 dl creme fraiche
8-10 st svarta oliver
Oregano eller persilja

Förbered genom att hacka löken och pressa vitlöken. Mosa även fetaosten. Om du använder dig av en buljongtärning så passa på att göra buljongen färdig.
Bryn kycklingen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt löcken och vitlöken, låt steka ett tag. Strö över vetemjölen. Häll sedan ner hönsbuljongen, creme fraichen, sojan, den mosade fetaosten och oreganon. Låt småkoka i 10 min. Garnera med oliver, persilja eller oregano.


Rimbobullar



Ingredienser:                                            25 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g margarin
1 msk socker
6 dl mjöl

Fyllning:
75 g margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling: 1 ägg

Sätt bullformar på en plåt.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken, rör om tills jästen blivit upplöst.
Tillsätt margarinet delat i mindre delar, sockret och mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Ta upp degen på ett mjölad bakbord, kavla ut den till en stor fyrkant, ca 40x40 cm. Dela den yttligare i 25 fyrkanter.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Klicka ut fyllningen i mitten på alla små fyrkanter. Vik ihop hörnen på fyrkanterna tills de möts i mitten, likt ett kuvert. Placera kuverterna i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Pensla bullarna med ett uppvispad ägg. Grädda mitt i ugnen, 5 - 8 min i 250 grader.

Innan servering; Garnera sedan bullarna med florsockerglasyr, gjord på florsocker och vatten.


Laxsoppa



Ingredienser:                                       4 port
8 medelstora potatisar
2 morötter
600 g lax
2 msk mjöl
1-2 fiskbuljong-tärningar
4 dl mjölk
Ca: 4 dl vatten
Citronpeppar
Dill
Salt

Skär potatisen och morötterna i bitar. Skär laxen i tärningar. Koka potatisen och morötterna tills de nästan är klara. Lägg i laxen. Låt koka tills laxen blivit helt ljus. Häll då bort en del av vattnet. Blanda mjölet med en del av mjölken till en redning, häll ber i soppan. Tillsätt resten av mjölken och buljongtärningarna. Låt koka upp. Salta och krydda efter tycke.

Korv/Kassler/Skinka

Alla recept inom denna kategori.

Kassler:
- Kasslergratäng med ostsås

Korv:
- Korvstroganoff

Skinka:
- Skinkstuvning


Fler recept kommer snart.


Korvstroganoff



Ingredienser:                                        4 port.
600 gram korv
1 gul lök
1 msk mjöl
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 kött-buljongtärning
1 msk tomatpure
3 msk chilisås
Grillkrydda
Peppar
Ev. ketchup
 
Skär korven och hacka löken. Fräs detta i en stekpana. Strö över mjölet. Häll på vattnet och mjölken. Låt koka upp, tillsätt sedan buljongen, tomatpuren och chilisåsen. Smaksätt med kryddor. Tillsätt eventuellt ketchup om du vill ha en sötare korvstroganoff.

Västerbottenpaj



Ingredienser:                                         1 paj
Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 g riven västerbottensost.
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
salt

Finfördela smöret i mjölet, tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Platta ut den i en pajform. Nagga den, förgrädda mitt i ugnen, 15 min i 200 grader.
Vispa äggen och vispgrädden, tillsätt salt och peppar. Tillsätt osten. Häll ner det i formen och grädda tills den fått fin färg/tagit ihop sig.

Tillbehör/Annat

Alla recept på tillbehör/förrätter.


Bröd:
- Vitlöksbröd
- Brytbröd

Grönsaker/Sallader:
-Fetaostfyllda tomater
- Pizzasallad


Fler recept kommer snart.

Buffé

Alla recept på buffé-rätter.


Recept kommer snart

Pannkaksrulle/Laxrullar



Ingredienser:                                  1 rulle/15-20 skivor
Pannkakssmet:
120 g smör
3 dl mjölk
2 dl mjöl
2 tsk salt
3 ägg

Fyllning:
125 g rökt lax
3 st hårdkokta ägg
½ dl dill
3 msk purjolök
2 dl creme fraiche eller gräddfil
2 ½-3 msk majonäs

Koka smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, mjölet och saltet. Låt det stå på plattan under omrörning. När det hela blivit till en hård klump kan tu ta kastrullen få platten. Rör ner äggen. Häll smeten på bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 20 min, i ca 200 grader. Slå sen upp och ner på plåt och låt svalna.

Hacka laxen, purjolöken, äggen och dillen. Blanda det med creme fraichen och majonäsen. Bre det över pannkakan och rulla ihop det till en rulle. Skär i skivor.

Tips: -Pannkaksrullen kan frysas ner. Frys ner den hel, tina och skär den samma dag som servering.
       - Pannkaksrullen kan utan problem göras mjölkfri, använd äkta majonäs och byt ut till mjölkfria 
         alternativ.Ingen kommer känna smakskillnad.



Dubbelmarinerad Fläskfilé

 

Ingredienser:                                                                                   4 pers
800g fläskfilé

Marinad 1
3 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk hoisinsås

Marinad 2
1 tsk vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 ½ dl matolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl klippt persilja
2-3 msk kapris.

Blanda ihop marinad nummer 1. Lägg fläskfilén i marinaden i 3h-1 dygn.
Stek fläskfilén hel i ugn, ca 45 min i 225 grader. Skär köttet i skivor.
Blanda ihop marinad nummer 2, låt köttet ligga i marinaden i minst 3 h.


Tips: -Detta är en jättegod rätt som serveras kall. Vilket gör att den är en ultimat bufferätt. Den kan förberedas, och dessutom kan man frysa ner den efter att man tagit ut den ur marinad nr.2.

Bär-smoothie i Chokladform


 
Ingredienser:                                       4 st/4 pers
200 g Choklad
1 dl Creme fraiche
1 ½ dl blåbär
3 dl hallon
3 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Formarna: Smält chokladen, pensla insidan på en muffinsform. Låt stelna. Pensla en gång till. Låt formarna stå kallt innan du försöker ta av muffinsformen.

Smoothie: Mosa bären, spara några hallon och några blåbär till garnering. Om du använder dig av frysta bär, tina de först. Tillsätt creme fraice, florsocker och vaniljsocker. Smaka av, beroende på bärens sötma kan de behövas mer flor- & vaniljsocker.
Fyll formarna, servera eller och låt stå kallt fram till servering.

Tips; En sak som jag inte tänkte på var att smoothien expanderar i frysen när den fryser, vilket innebär att den kommer rinna över kanten. Så om du tänkte sätta den i frysen innan servering, fyll inte ända upp i kant.

RSS 2.0