Baguette
Ingredienser; 4 st långa baguetter
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja (Matolja funkar det med)
ca 14 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och det mesta av vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Tryck sedan ner degen lite i bunken och jäs övertäckt i yttligare 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakbord och dela den i 4 delar. Rulla varje del i rullar och placera på en bakplåtsklädd plåt. Mjöla rullarna lite lätt på toppen, och skär snitt över rullarna. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Egengjord Chokladmjölk
Ingredienser; 2 glas/ ca 5 dl
5 dl mjölk
40-50 gram mjölkchoklad
3 tsk kakao
Värm mjölken, smält ner chokladen. Tillsätt sedan kakaon och choklad efter smak. Använder du dig av mörk choklad behöver du inte lika mycket kakao, men eventuellt lite socker.